PANASONIC FZ 2000 REVIEW

Panasonic Lumix DMC-FZ2000 review :

De Panasonic Lumix FZ2000 (ook wel Lumix FZ2500 genoemd in Noord-Amerika) is de opvolger van de twee jaar oude Lumix FZ1000. Door menigeen werd dit de beste allround bridgecamera genoemd, waardoor de verwachtingen omtrent de FZ2000 extra hoog gespannen zijn. De camera is voorzien van dezelfde 1-inch type BSI-CMOS sensor met 20 megapixel resolutie. Daarnaast is er een vernieuwde Leica DC Vario-Elmarit lens aanwezig. Deze 20x optische zoom lens heeft een zoombereik van 24-480mm en een diafragma van f/2.8-4.5. De 3.0-inch touchdisplay is volledig kantelbaar en heeft met 1.040.000 beeldpunten een hogere resolutie gekregen, ook is er een betere elektronische zoeker voorhanden. De 2.36 MP OLED zoeker heeft een vergroting van 0,74x.
Video's vastleggen met de Panasonic FZ2000
De FZ2000 richt zich nog meer dan zijn voorganger, op het maken van semi-professionele video opnames. Destijds was de FZ1000 de eerste compact camera die 4K video resolutie ondersteunde. Een 4K Ultra HD video bevat 4x zoveel pixels als Full HD, dit zorgt voor een nog scherpere en gedetailleerde weergave. Ook de kleuren zijn helderder, voor een prachtige kijkervaring. De nieuwe bridgecamera van Panasonic kan tevens 4K Cinema video's (4096 x 2160) vastleggen en voor Full HD video's is de bitrate aanzienlijk verhoogd, van 28 Mbps naar 200 Mbps. Er zijn een reeks opname mogelijkheden voorhanden, met keuze uit MOV, MP4 en AVCHD (Progressive), Variable Frame Rate, Dolly Zoom, Time Lapse en Stop Motion. Ook kun je extra langzaam en stil inzoomen, om op een professionelere wijze de onderwerpen goed in beeld te brengen. Volgens de fabrikant werkt de zoom wel 80% stabieler en soepeler dan die van zijn voorganger. Een groot voordeel, ten slotte is geruisloos en soepel inzoomen vele jaren een probleem geweest voor compact camera´s.Fotograferen met de Lumix FZ2000
De DMC-FZ2000 beschikt over een snel autofocus systeem met een scherpsteltijd van slechts 0,09 seconde. Ideaal wanneer je bewegende onderwerpen wilt vastleggen, zoals een groep paarden die lekker door de wei razen of een hert die aan de bosrand staat en elk moment kan wegvluchten. Bovendien is deze superzoom camera voorzien van een zeer effectieve 5-assige beeldstabilisatie en een burst mode van 12 fps, om een hele serie opnames te maken. Zo weet je zeker dat je dat ene moment niet hoeft te missen en haarscherp in beeld kunt brengen. Het lichtsterke Leica objectief en het uitgebreide ISO bereik van 80 - 25.600 maken het bovendien mogelijk om ook in de schemer of 's avonds herinneringswaardige plaatjes te maken. Ideaal voor de buitenfotograaf, zoals de natuurliefhebber die bij zonsopgang of zonsondergang wilde dieren wil waarnemen en vastleggen.


PANASONIC FZ 2000 KENMERKEN:

Panasonic Lumix DMC-FZ2000 behuizing
Ondanks het grote zoombereik is de Panasonic FZ2000 met afmetingen van circa 137x102x135mm (BxHxD) nog redelijk compact. Het gewicht is 966 gram inclusief batterij en SD-kaart. Het is daarmee geen lichte camera, desalniettemin kun je de camera toch goed een dagje met je mee dragen, bijvoorbeeld tijdens een stedentrip. Het gewicht wordt niet alleen veroorzaakt door de lens, maar ook door de grotendeels metalen behuizing. De solide body is dan ook met een goede grip uitgerust voor een extra stabiele handligging. Het kantelbare touchscreen display zal velen bekoren, je kunt eenvoudig via de display een scherpstelpunt kiezen en ook overige instellingen zijn via de display aan te passen. Ook de hoge resolutie zoeker loopt prima in pas met de overige hoogstaande specificaties van deze camera. Verder heeft Panasonic bovenop niet één maar twee instelwielen geplaatst, en de camera is voorzien van maar liefst 7 instelbare bedieningsknoppen. Daarnaast beschikt de Panasonic Lumix FZ2000 over een aanpasbare Neutral Density filter. Deze grijs filter maakt een betere beheersing van het licht mogelijk. Niet alleen tijdens het fotograferen, maar juist ook bij het maken van hoogwaardige videobeelden komt de ND filter van pas. Met de FZ2000 heeft de videograaf volledige controle over het licht. Het design en de functies op deze camera zal menig ambitieuze fotograaf aanspreken.
4K Photo & Post Focus & Focus Stacking functie
De Lumix FZ2000 beschikt over een paar unieke functies. Allereerst de 4K Photo functie, welke ook in de FZ1000 beschikbaar was. Met 4K Photo is het mogelijk om een stilstaand beeld te knippen uit een 4K videofilm. Deze foto wordt vervolgens opgeslagen in een 8 MP kwaliteit. Een leuke functie, ten slotte moet je normaal gesproken kiezen tussen film of foto. Nu kun je gewoon blijven filmen en achteraf alsnog je eigen foto´s uit je video´s knippen. Post Focus is een functie die Panasonic sinds eind vorig jaar in een aantal van haar Lumix camera´s heeft toegepast. Deze functie geeft je als gebruiker de mogelijkheid om achteraf het scherpstelpunt in een foto te wijzigen. Dit is mogelijk doordat er een aantal 4K filmbeelden worden gemaakt met verschillende scherpstelpunten. Daarnaast is er nog de nieuwe Focus Stacking functie. Met deze functie is het mogelijk om niet één maar meerdere scherpstelpunten te kiezen, dit komt bijvoorbeeld goed van pas bij macro-opnames, waarbij een relatief groot gedeelte van de foto scherp moet zijn.Camera verbinden met je smartphone
Wanneer je op reis bent en adembenemende landschapsfoto´s hebt gemaakt of een prachtige kustlijn hebt gefotografeerd wil je deze graag delen met vrienden thuis. Daarom biedt de Panasonic Lumix FZ2000 ook WiFi ondersteuning. Hierdoor is het mogelijk om je foto's en video's te delen via je smartphone of tablet. Na het downloaden van de Panasonic Image App kun je de camera ook via je smartphone besturen. Zo kun je de zoomfunctie beheren, de scherpstelling regelen en een foto op afstand nemen. Ook is het mogelijk om locatiegegevens van de afbeelding bij te voegen. Een extra leuke functie voor op reis, zodat je achteraf precies kunt zien waar je welke opnames hebt gemaakt.


CONCLUSIE


Panasonic Lumix FZ2000 review conclusie
Met de FZ2000 lijkt Panasonic op een succesvolle wijze voort te bouwen op de veel geprezen FZ1000. Deze superzoom camera is een premium compact camera die niet alleen de buitenfotograaf, maar zeker ook de semi-professionele videograaf zal aanspreken. De Lumix DMC-FZ2000 legt video's vast in 4K kwaliteit en er zijn tal van handige video functies voorhanden, zoals Variable Frame Rate, Dolly Zoom, Time Lapse en Stop Motion. Ook is er een aanpasbare ND-filter aanwezig, voor een betere controle over het licht. Daarnaast levert Dolby Digital een zuivere audio ervaring bij de videobeelden. Het nieuwe Leica DC Vario-Elmarit objectief kan veel stiller en soepeler inzoomen dan zijn voorganger. Bovendien is het zoombereik vergroot naar 24-480mm. De goed presterende 1-inch beeldsensor is bewaard gebleven. Wel is de elektronische zoeker verbetert, de hoge resolutie OLED zoeker heeft nu een vergroting van 0,74x. Ook de 3-inch kantelbare touch-display heeft met 1,040,000 beeldpunten een hogere resolutie gekregen. Panasonic DMC-FZ2000 premium bridgecamera

De Lumix FZ2000 is zeker geen camera voor beginners. Ambitieuze en semi-professionele fotografen zullen dit echter een prachtige bridgecamera vinden. Niet alleen beschikt de FZ2000 over hoogstaande specificaties, waardoor je prachtige hoge resolutie foto en video opnames kunt maken, zodra je de camera beetpakt voel je de degelijkheid en professionaliteit van de camera afstralen. Een dubbel instelwiel aan de bovenzijde en maar liefst 7 programmeerbare functieknoppen bevestigen dit. 

PANASONIC LUMIX FZ-2000